Ugovor o suradnji u pokretanju studija Održivi agroturizam

Potpisivanjem Ugovora o poslovnoj suradnji između Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a i Veleučilišta u Rijeci jučer je u Staroj Sušici učinjen još jedan korak u realizaciji ideje pokretanja studija Održivi agroturizam. Ugovor su potpisali Dalibor Šoštarić, ravnatelj Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj PGŽ-a i Saša Mirnik, dekan Veleučilišta u Rijeci. U ime Županije potpisivanju je nazočila pročelnica IJO za turizam, poduzetništvo i ruralni razvoj Melita Raukar koja je istaknula da je ovakav oblik fakultetskog obrazovanja zbog spoja turizma i poljoprivrede od iznimne važnosti za PGŽ. A suradnja starosušičkog Centra i riječkog Veleučilišta donijet će napredak i jednima i drugima.

Budući studenti održivog agroturizma moći će tijekom druge i treće godine studija pohađati praksu na poljoprivrednim gospodarstvima koja djeluju u okviru Centra, a vezana su uz stočarstvo, pčelarstvo, voćarstvo, vinarstvo, maslinarstvo i druga područja, istaknuo je pri potpisivanju Dalibor Šoštarić podsjetivši da Centar s Veleučilištem surađuje još od 2005. godine i do danas su odrađeni brojni zajednički programi poput proizvodnje pjenušca u Bakru i Vinodolu, brgujskog kapuza u Matuljima i divljeg kestena u Lovranu.

Dekan Saša Hirnik naglasio je da Veleučilište Rijeka pokretanjem novog studija pomaže razvoju Županije, a sam studij zaživjeti bi mogao naredne, ili 2019. godine, ovisno o brzini postupka verifikacije prijavljenog programa. Koliko je do sada učinjeno na pripremi vidjelo se iz prezentacije tijekom koje je istaknuto da je s 1,8 milijuna kuna iz EU fondova napravljena detaljna analiza i procjena stanja te stvoreni svi potrebni okviri postojanja takvog trogodišnjeg studija koji bi osposobljavan za zvanje ing. održivog agroturizma koje je PGŽ-u itekako potrebno jer trenutačno tu djeluje 3.605 obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava. Naime, u OPG-ima djeluju mahom stariji ljudi s malim postotkom visoko obrazovanih (samo četiri posto fakultetski i isto toliko posto visokoškolski obrazovanih) pa bi jedan ovakav studij koji bi spojio turizam i poljoprivredu bitnije mogao utjecati na razvoj obje djelatnosti.

Izvor: Novi list