Uvjeti za preradu voća u objektu u Staroj Sušici za 2025. godinu

Ukoliko ste zainteresirani za preradu voća u objektu u Staroj Sušici ispunjeni Zahtjev pošaljite emailom na adresu centar@cprr.hr.

Preuzimanje zahtjeva za preradu voća za fizičke osobe.

Preuzimanje zahtjeva za preradu voća za OPG-ove.

Uvjeti za preradu voća u Staroj Sušici (korisnici, uvjeti cijena za 2025. godinu)
1. Korisnici
  • Korisnici objekta za preradu voća moraju imati registrirano sjedište ili prebivalište na području JLS koji je osnivač Centra. Osnivači Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije su gradovi Čabar, Delnice, Kastav, Vrbovsko, Novi Vinodolski, Bakar, Cres, Rab, Krk i Opatija te općine Brod Moravice, Čavle, Fužine, Jelenje, Klana, Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora, Skrad, Vinodolska općina, Viškovo, Matulji, Omišalj, Lovran, Vrbnik, Baška, Mošćenička Draga, Punat, Kostrena i Lopar. (Naziv dokumenta: preslika osobne iskaznice ili potvrda o prebivalištu).
2. Uvjeti za liniju za proizvodnju soka
  • Voće se prerađuje u mutni sok bez ikakvih dodataka šećera, konzervansa, aditiva i sličnog.
  • Minimalna količina voća za preradu u sok po korisniku je 30 kg.
  • Maksimalna količina voća za preradu u sok po korisniku je 1.000 kg.
  • Linija ima mogućnost punjenja soka u staklenu ambalažu od 2 dcl, 3,7 dcl, 1 lit, bag in box od 3 lit i bag in box od 5 lit.
  • Ambalaža i oprema prilikom prerade je isključivo od Centra. Osim transportne ambalaže za donos sirovine koja je vlastita.
  • Sok se puni isključivo u ambalažu od Centra.
  • Cijena prerade je 0,07 € po kg voća uvećana za ambalažu u koju se puni prerađeni sok.
  • Cijena ambalaže za sok je kao slijedi: 1lit – 0,60 €, 2dcl – 0,34 €, 3,7dcl – 0,39 €, bag in box od 3 lit – 0,78 €, bag in box od 5 lit – 0,97 €.
  • Ukoliko dođe do promjene cijene struje i/ili vode te promjene cijene ambalaže od trenutne, Centar ima pravo na izmjenu gore navedenih cijena.
3. Uvjeti za kotao za pekmez
  • Voće se prerađuje u pekmez po recepturi od Centra uz dodataka šećera.
  • Ukoliko korisnik ne želi dodatak šećera u konačni proizvod to isto mora posebno naglasiti prilikom predaje sirovine na preradu.
  • Minimalna količina voća za preradu u pekmez po korisniku je 50 kg voća.
  • Maksimalna količina voća za preradu u pekmez po korisniku je 500 kg.
  • Ambalaža i oprema prilikom prerade je isključivo od Centra. Osim transportne ambalaže za donos sirovine koja je vlastita.
  • Pekmez se puni isključivo u ambalažu od Centra.
  • Pekmez se puni u staklenu ambalažu od 540 ml.
  • Cijena prerade je 0,07 € po kg voća uvećana za ambalažu u koju se puni prerađeni pekmez te uvećana za cijenu šećera.
  • Cijena ambalaže za pekmez je kao slijedi: 540 ml – 0,52 €.
  • Cijena šećera je 1,33 € za kg.
  • Ukoliko dođe do promjene cijene struje i/ili vode, šećera te promjene cijene ambalaže od trenutne, Centar ima pravo na izmjenu gore navedenih cijena.
4. Uvjeti za kotao za destilaciju alkoholnih pića
  • Kotao za destilaciju alkoholnih pića daje su u najam uz uvjet korištenja istog u objektu za preradu voća u Staroj Sušici te uz prisutnost zaposlenika Centra.
  • Ambalaža i oprema prilikom destiliranja isključivo od Centra. Osim transportne ambalaže koja je vlastita. (Za donos sirovine i odnos gotovog proizvoda).
  • Minimalna količina koma/vina/destilata za jedno destiliranje je 50 litara.
  • Maksimalna količina koma/vina/destilata za jedno destiliranje je 85 litara.
  • Maksimalna količina koma/vina/destilata po korisniku je 850 litara.
  • Postotak alkohola destilata za destilaciju ne smije biti preko 30 %.
  • Trajanje destilacije ovisno o sadržaju je od 3 do 6 sati.
  • Dobiveni destilat sadrži 75-85 % alkohola (potrebno razblaživanje sa destiliranom vodom do željenog postotka alkohola).
  • Cijena najma za jednu destilaciju je 19,91 €.
  • Ukoliko dođe do poskupljenja struje i/ili vode veće od trenutne Centar ima pravo na povećanje cijene najma kotla.
5. Uvjeti za liniju za proizvodnju satnih osnova
  • Proizvode se satne osnove samo od pčelinjeg voska.
  • Veličina sače u satnim osnovama je 5,3 mm.
  • Minimalna količina voska za preradu u satne osnove po korisniku je 20 kg.
  • Maksimalna količina voska za preradu u satne osnove po korisniku je 70 kg.
  • Cijena prerade je 1,00 € po kg voska za preradu.
  • Vosak se prerađuje u siječnju, veljači i ožujku tekuće godine.
  • Vosak se prerađuje za tip košnice LR i AŽ.
Napomena
  • Prednost kod prerade imaju kako slijedi:
    1. OPG SOPG ili drugi pravni subjekt upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva, koji mogu dokazati vlastitu proizvodnju sirovine koju planiraju preraditi u objektu. (Naziv dokumenta: preslika Rješenja o upisu u upisnik PG, preslika Zapisnika o uporabi poljoprivrednog zemljišta iz ARKOD-a kojim se dokazuje vlastita proizvodnja sirovine – voćnjak ili vinograd).
    2. OPG SOPG ili drugi pravni subjekt upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva (Naziv dokumenta: preslika Rješenja o upisu u upisnik PG.
    3. Fizičke i pravne osobe koje nisu upisane u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva.
  • Prije dostave sirovine za preradu korisnik je dužan dostaviti Centru pismeni Zahtjev u kojem je navedena količina i vrsta voća za preradu, produkt prerade, željena ambalaža te kontakt podaci (ime, prezime i broj mobitela/telefona). Uz Zahtjev potrebno je dostaviti i dokumentaciju za ispunjavanje uvjeta za korištenje pogona za preradu voća (preslika osobne iskaznice ili potvrda o prebivalištu).
  • Sirovina za preradu se dostavlja i preuzima isključivo uz prethodnu najavu i dogovoreni termin. (Zbog ograničenog skladišnog prostora za čuvanje iste do prerade).
  • Sukladno interesu i zaprimljenim Zahtjevima, Centar izrađuje poslovni plan prerade za svakog korisnika.
  • Prerada se vrši redoslijedom zaprimanja Zahtjeva.
  • Prerađeni proizvod, korisnik je dužan preuzeti u roku od 24 sata od obavijesti o završenoj preradi.
  • Sirovina za preradu uzima se isključivo zdrava i svježa, čista bez vidljivih vanjskih tvari, štetočina i stranih primjesa.
  • Trula, natrula i smrznuta sirovina ne uzima se na preradu.
  • Svaki korisnik prije predaje sirovine te nakon preuzimanja prerađenog proizvoda potpisuje dostavnicu/primku.
  • Označavanje proizvoda i stavljanje istog na tržište je u domeni i odgovornosti korisnika usluge. Centar ne označava proizvode.
  • Ostali strojevi i oprema (sušara, acetator i destilerija za eterična ulja) nisu u funkciji uslužne prerade, prerada sirovine u navedenim strojevima moguća je uz prethodni dogovor oko uvjeta korištenja navedenih strojeva.
  • Zahtjevi za preradu voća zaprimaju se do 15. studenog, a za preradu voska do 15. ožujka tekuće godine.