Uvjeti za preradu voća u objektu u Staroj Sušici

Ukoliko ste zainteresirani za preradu voća u objektu u Staroj Sušici ispunjeni Zahtjev pošaljite emailom na adresu centar@cprr.hr.

Preuzimanje zahtjeva za preradu voća za fizičke osobe.

Preuzimanje zahtjeva za preradu voća za OPG-ove.

Uvjeti za preradu voća u Staroj Sušici (korisnici, uvjeti cijena za 2024. godinu)
1. Korisnici
  • Korisnici objekta za preradu voća moraju imati registrirano sjedište ili prebivalište na području JLS koji je osnivač Centra. Osnivači Centra za poljoprivredu i ruralni razvoj Primorsko – goranske županije su gradovi Čabar, Delnice, Kastav, Vrbovsko, Novi Vinodolski, Bakar, Cres, Rab, Krk i Opatija te općine Brod Moravice, Čavle, Fužine, Jelenje, Klana, Lokve, Mrkopalj, Ravna Gora, Skrad, Vinodolska općina, Viškovo, Matulji, Omišalj, Lovran, Vrbnik, Baška, Mošćenička Draga, Punat, Kostrena i Lopar. (Naziv dokumenta: preslika osobne iskaznice ili potvrda o prebivalištu).
2. Uvjeti za liniju za proizvodnju soka
  • Voće se prerađuje u mutni sok bez ikakvih dodataka šećera, konzervansa, aditiva i sličnog
  • Minimalna količina voća za preradu u sok po korisniku je 30 kg
  • Maksimalna količina voća za preradu u sok po korisniku je 1.000 kg
  • Linija ima mogućnost punjenja soka u staklenu ambalažu od 2 dL, 3,7 dL, 1 L, bag in box od 3 L, bag in box od 5 L
  • Ambalaža i oprema prilikom prerade je isključivo od Centra. Osim transportne ambalaže za donos sirovine koja je vlastita
  • Sok se puni isključivo u ambalažu od Centra
  • Cijena prerade je 0,09 € po kilogramu voća uvećana za ambalažu u koju se puni prerađeni sok
  • Cijena ambalaže za sok je kako slijedi: 1 L – 0,75 €, 2 dL – 0,43 €, 3,7 dL – 0,49 €, bag in box od 3 L – 0,98 €, bag in box od 5 L – 1,23 €
  • Ukoliko dođe do promjene cijene struje i/ili vode te promjene cijene ambalaže od trenutne, Centar ima pravo na izmjenu gore navedenih cijena
  • Cijene su izražene sa uračunatim PDV-om
3. Uvjeti za kotao za pekmez
  • Voće se prerađuje u pekmez po recepturi Centra uz dodatak šećera
  • Ukoliko korisnik ne želi dodatak šećera u konačni proizvod to isto mora posebno naglasiti prilikom predaje sirovine na preradu
  • Minimalna količina voća za preradu u pekmez po korisniku je 50 kg voća
  • Maksimalna količina voća za preradu u pekmez po korisniku je 500 kg
  • Ambalaža i oprema prilikom prerade je isključivo od Centra. Osim transportne ambalaže za donos sirovine koja je vlastita
  • Pekmez se puni isključivo u ambalažu od Centra
  • Pekmez se puni u staklenu ambalažu od 540 mL
  • Cijena prerade je 0,09 € po kilogramu voća uvećana za ambalažu u koju se puni prerađeni pekmez te uvećana za cijenu šećera
  • Cijena ambalaže za pekmez je kako slijedi: 540 mL – 0,65 €
  • Cijena šećera je 1,66 € za 1 kg
  • Ukoliko dođe do promjene cijene struje i/ili vode, šećera te promjene cijene ambalaže od trenutne, Centar ima pravo na izmjenu gore navedenih cijena
  • Cijene su izražene sa uračunatim PDV-om
4. Uvjeti za kotao za destilaciju alkoholnih pića
  • Kotao za destilaciju alkoholnih pića daje se u najam uz uvjet korištenja istog u objektu za preradu voća u Staroj Sušici te uz prisutnost zaposlenika Centra
  • Ambalaža i oprema prilikom destiliranja isključivo od Centra. Osim transportne ambalaže koja je vlastita. (Za donos sirovine i odnos gotovog proizvoda)
  • Minimalna količina koma/vina/destilata za jedno destiliranje je 50 L
  • Maksimalna količina koma/vina/destilata za jedno destiliranje je 85 L
  • Maksimalna količina koma/vina/destilata po korisniku je 850 L
  • Postotak alkohola destilata za destilaciju ne smije biti preko 30 %
  • Trajanje destilacije ovisno o sadržaju je od 3 do 6 sati
  • Dobiveni destilat sadrži 75-85 % alkohola (potrebno razblaživanje sa destiliranom vodom do željenog postotka alkohola)
  • Cijena najma za jednu destilaciju je 24,89 €
  • Ukoliko dođe do poskupljenja struje i/ili vode veće od trenutne Centar ima pravo na povećanje cijene najma kotla
  • Cijene su izražene sa uračunatim PDV-om
Napomena
  • Prednost kod prerade imaju OPG, SOPG ili drugi pravni subjekt upisan u Upisnik poljoprivrednih gospodarstva, koji mogu dokazati vlastitu proizvodnju sirovine koju planiraju preraditi u objektu. (Naziv dokumenta: preslika Rješenja o upisu u upisnik PG, preslika Zapisnika o uporabi poljoprivrednog zemljišta iz ARKOD-a kojim se dokazuje vlastita proizvodnja sirovine – voćnjak ili vinograd)
  • Prije dostave sirovine za preradu korisnik je dužan dostaviti Centru pismeni Zahtjev u kojem je navedena količina i vrsta voća za preradu, produkt prerade, željena ambalaža te kontakt podaci (ime, prezime i broj mobitela/telefona). Uz Zahtjev potrebno je dostaviti i dokumentaciju za ispunjavanje uvjeta za korištenje pogona za preradu voća (preslika osobne iskaznice ili potvrda o prebivalištu)
  • Sirovina za preradu se dostavlja i preuzima isključivo uz prethodnu najavu i dogovoreni termin. (Zbog ograničenog skladišnog prostora za čuvanje iste do prerade)
  • Sukladno interesu i zaprimljenim Zahtjevima, Centar izrađuje poslovni plan prerade za svakog korisnika
  • Prerada se vrši redoslijedom zaprimanja Zahtjeva
  • Prerađeni proizvod, korisnik je dužan preuzeti u roku od 24 sata od obavijesti o završenoj preradi
  • Sirovina za preradu uzima se isključivo zdrava i svježa, čista bez vidljivih vanjskih tvari, štetočina i stranih primjesa
  • Trula, natrula i smrznuta sirovina ne uzima se na preradu
  • Svaki korisnik prije predaje sirovine te nakon preuzimanja prerađenog proizvoda potpisuje dostavnicu/primku
  • Označavanje proizvoda i stavljanje istog na tržište je u domeni i odgovornosti korisnika usluge. Centar ne označava proizvode.
  • Ostali strojevi i oprema (sušara, acetator i destilerija za eterična ulja) nisu u funkciji uslužne prerade, prerada sirovine u navedenim strojevima moguća je uz prethodni dogovor oko uvjeta korištenja navedenih strojeva