Kašetica uz Medni poljubac proslavila drugi rođendan

Na svečanosti je istaknuto kako je prošle godine prostor Kašetice iz promotivno-izložbenog pretvoren i u prodajni prostor u kojem je moguće kupiti više od 300 autohtonih proizvoda 62 proizvođača.

Kašetica primorsko-goranska svoj je drugi rođendan obilježila prezentacijom rada i manifestacijom Medni poljubac, odnosno degustacijom najboljih medova Zlatnog ulišta 2019. godine. Proslavi je prisustvovao zamjenik župana Petar Mamula u ime Primorsko-goranske županije, voditeljica Kašetice Tea Cimaš, predsjednik Organizacijskog odbora Zlatnog ulišta 2019. Branko Vidmar i voditelj panela senzornih analitičara dr. sc. Dražen Lušić.

Turistički potencijal

Kašetica već dvije godine promovira autohtone poljoprivredne proizvode i proizvođače s područja Primorsko-goranske županije te njihov razvoj, omogućujući im izlazak na tržište. Naime, u prošloj godini prostor je iz promotivno-izložbenog pretvoren i u prodajni u kojem je moguće kupiti više od 300 autohtonih proizvoda 62 proizvođača, kazala je Tea Cimaš.

– Kašetica je postala prepoznatljiva u Rijeci i u županijskim okvirima i ovdje se može pronaći ono najbolje što naša županija nudi. Naša regija ima izraziti turistički potencijal, a njezin se najveći potencijal krije upravo u poljoprivrednim proizvodima i cilj je ovakvim programima kao što je Kašetica, nastaviti podupirati autohtone proizvođače, naglasio je Petar Mamula, dodavši kako je med proizvod kojim se u županiji možemo podičiti kada je riječ o poljoprivrednim proizvodima.

Primorsko-goranska županija ima velik broj raznovrsnih, visokokvalitetnih i s puno nagrada ovjenčanih medova. Branko Vidmar za Medni poljubac kaže da to nije samo ljubav prema pčelama i njihovom najslađem proizvodu, već i svojevrsna edukacija građana i konzumenata meda.

Nova vrsta meda

Također, s prisutnima je podijelio i iznenađenje koje su doživjeli na Zlatnom ulištu, a do kojeg je došlo zbog stalnih klimatskih promjena. Susreli su se tako sa svijetlom nijansom meduna i tamnom bojom cvjetnoga meda, a panel senzornih analitičara na čelu s Draženom Lukšićem utvrdio je i novu vrstu meda u Hrvatskoj, kesten-lipa.

– Ovaj med neće biti čest, jer se moraju dogoditi specifični klimatski uvjeti da se tako nešto ostvari, kazao je Dražen Lukšić i proslavu zaključio s konceptom mednog Valentinova i izraza medeni mjesec koji nalazimo u puno jezika (engl. honeymoon, tal. luna di miele), a potječe od starih Grka koji su novopečenim mladencima davali nektar i ambroziju, piće olimpskih bogova.

Izvor: Novi list